Legale handel in illegale vogels


Inleiding

De internationale handel in beschermde diersoorten wordt gereguleerd door CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), het verdrag dat tot doel heeft te voorkomen dat bedreigde dieren door handel uitsterven en daartoe de internationale handel in CITES soorten reguleert. 

Sommige Zuid-Amerikaanse vogelsoorten, zoals de Ara glaucogularis, Amazona brasiliensis, Amazona rhodocorytha en Pyrrhura cruentata, staan al lange tijd op CITES Appendix I. De commerciële handel in soorten die op deze lijst staan is verboden, met uitzondering van dieren die afkomstig zijn uit internationaal gecontroleerde en goedgekeurde fokprogramma’s.

Voor de Ara glaucogularis, Amazona brasiliensis, Amazona rhodocorytha en Pyrrhura cruentata bestaan echter geen internationaal erkende fokprogramma’s. Toch worden deze vogels op aanzienlijke tot zeer grote schaal verhandeld en geëxporteerd vanuit Nederland, met officiële CITES-vergunningen. Dit roept de vraag op: hoe kunnen vogels die nooit legaal voor commerciële doeleinden uit hun natuurlijke verspreidingsgebied zijn geëxporteerd, toch in zulke grote aantallen op de markt verschijnen?

Het onderzoek van de Stichting Natuurwet richt zich op dit probleem. We brengen in kaart hoe illegaal verkregen vogels via witwasroutes en mazen in de regelgeving als “legaal” worden verhandeld. Vervolgens formuleren we concrete voorstellen om deze vorm van wildlife crime effectief aan te pakken.

Amazona brasiliënsis

Ara glaucogularis

Amazona rhodocorytha

Pyrrhura cruentata

CITES Appendix I: strenge regels voor bescherming en fokprogramma’s

Soorten op CITES Appendix I zijn ernstig bedreigd en de internationale commerciële handel in deze dieren is strikt verboden, tenzij ze afkomstig zijn uit een erkend, duurzaam fokprogramma. Volgens de CITES-regels moeten commerciële fokprogramma’s:

1.  Internationaal worden geregistreerd bij het CITES-secretariaat in Genève, waar wordt gecontroleerd waar fokdieren vandaan komen en of ze een legale herkomst hebben;

2.  Bijdragen aan de instandhouding van wilde populaties, bijvoorbeeld door financiële steun of herintroductieprogramma’s.

Echter, de EU heeft deze registratie niet verplicht gesteld, waardoor commerciële fokkers binnen de EU vrij kunnen opereren zonder intensieve, internationale controle. Dit maakt het mogelijk dat illegaal gevangen vogels worden ‘witgewassen’ via speciale handelsroutes en als “legaal” op de Europese markt terechtkomen.


De beschermde status van de vier onderzochte vogelsoorten

De vier onderzochte vogelsoorten zijn niet alleen door CITES beschermd, maar vallen in hun herkomstlanden (zoals Bolivia en Brazilië) onder strikte nationale wetgeving die al tientallen jaren:

Ondanks deze beperkingen worden Ara glaucogularis, Amazona brasiliensis, Amazona rhodocorytha en Pyrrhura cruentata in Nederland op aanzienlijke tot zeer grote schaal verhandeld en geëxporteerd met officiële CITES-vergunningen. Dit roept serieuze vragen op over de herkomst van deze vogels. Als ze nauwelijks legaal uit hun herkomstlanden zijn gekomen, waar komen ze dan wél vandaan?

 

Witwasroutes: hoe illegale vogels Europa binnenkomen

Uit internationale onderzoeken blijkt dat illegaal gevangen vogels vaak via omwegen de legale handel binnenkomen. De meest gebruikte routes zijn:

Deze handelsroutes maken het mogelijk dat illegaal gevangen vogels zonder veel risico’s de Europese en Nederlandse markt bereiken, waar ze onder een schijn van legaliteit worden verkocht.


De rol van bevoegde autoriteiten en waarom dit niet wordt opgemerkt

In Nederland zijn drie instanties verantwoordelijk voor het toezicht op de handel in beschermde diersoorten:

In het vergunningverleningsproces wordt echter vooral gekeken naar de administratieve juistheid van documenten, zonder diepgaande controle op de echte herkomst van de vogels. Als een handelaar papieren heeft die “kloppen”, wordt zelden onderzocht of de vogels daadwerkelijk uit een legaal fokprogramma komen. Hierdoor kan de illegale handel zonder veel problemen doorgaan.

 

Doel van het onderzoek en oplossingen

Het onderzoek van de Stichting Natuurwet heeft als doel:

 

Conclusie

Ons onderzoek richt zich erop aan te tonen aan dat de handel in deze ernstig bedreigde vogelsoorten in Nederland grotendeels mogelijk wordt gemaakt door gebreken in de systematiek van vergunningverlening en handhaving. Zolang er geen verplichte registratie van commerciële fokprogramma’s is en vergunningen worden afgegeven zonder grondige herkomstcontrole, blijven illegaal gevangen vogels via legale kanalen circuleren.

De Stichting Natuurwet zet zich in om deze misstanden bloot te leggen en pleit voor effectieve maatregelen. Alleen met een striktere vergunningverleningsprocedure en betere handhaving kan de legale handel in illegale vogels daadwerkelijk worden beëindigd.